Verspreid een scheet het coronavirus? (en andere bijzondere corona-vragen)

Zijn rokers als wandelende schoorsteen gevaarlijker om corona te verspreiden omdat ze nadrukkelijker uitademen of net veiliger omdat je de rook (adem) ziet hangen? Kan je het coronavirus krijgen via een scheet? Het zijn maar enkele van de vele bijzondere vragen die aan bod kwamen in ‘Nieuwe Feiten’. Ze werden deskundig beantwoord (en soms ook weerlegd) door dokter Marleen Finoulst.

-bron: Nieuwe Feiten, Radio 1 -

Het was even wachten, maar in de Australische podcast ‘Coronacast’ kwam hij dan toch: Kan corona ook doorgegeven worden via je achterdeur? Dr. Norman Swan antwoordde gevat: “I think what we should do in terms of social distancing and being safe, the policy should be that you don’t fart close to other people and don’t fart with your bottom bare.”


‘Nieuwe Feiten’ ging op zoek naar nog meer bijzondere corona vragen en legde deze voor aan Marleen Finoulst, arts en coördinator van de website gezondheidenwetenschap.be.

Kan je het coronavirus krijgen via een scheet? JA


Er kan coronavirus in je scheten zitten, omdat het ook in onze stoelgang en darmen zit. We dragen alvast vanzelf beschermingslaagjes: een broek, rok en ondergoed... “kontmaskers”, om het met de woorden van Lieven Vandenhaute te zeggen.Zijn mannen kwetsbaarder voor het coronavirus omdat ze teelballen hebben? Misschien


In The New York Post stond een onderzoek waaruit blijkt dat mannen kwetsbaarder zijn voor het coronavirus omdat ze teelballen hebben. Mannen hebben evenveel kans om besmet te worden als vrouwen, maar hebben wel meer risico op een ernstig verloop van Covid-19. Twee Indiase onderzoeksters beweren dat dit misschien wel aan de teelballen kan liggen. Ze hebben bij 68 patiënten onderzocht hoe lang het duurde voordat het virus uit het bloed verwijderd was: bij mannen duurde dat twee dagen langer dan bij vrouwen. Mogelijk verschuilt het virus zich in de teelballen, omdat deze het eiwit (ACE2) in zich dragen. Het coronavirus heeft dat eiwit nodig om zich te binden aan cellen. Dat eiwit zit trouwens ook in de longen.Zijn rokers gevaarlijker om corona te verspreiden omdat ze nadrukkelijker uitademen? Misschien


Dit is nooit onderzocht, zegt Finoulst. Maar je kan je daar iets bij voorstellen: als je rook uitblaast, kan je de virussen ietsje verder uitblazen, al zie je net wel de rook hangen die je moet verwijden. Een roker zal normalerwijs ook niet recht in je gezicht blazen.Zijn groenten en fruit uit de supermarkt waar iedereen al eens aan voelde of ze rijp zijn een bron van besmetting? JA


Ja, voor supermarkten is het heel belangrijk strikt de hygiëne maatregelen na te leven. Niet enkel groenten en fruit, maar ook alle verpakkingen en bijvoorbeeld broodtangen kunnen besmet zijn.


Kunnen ademhalingstechnieken je helpen om te genezen?


J.K. Rowling, de schrijfster van de Harry Potter-boeken, viel ook ten prooi aan het coronavirus. Zij beweerde op Twitter dat ze veel gehad heeft aan een bepaalde ademhalingstechniek van een Britse arts. De Britse arts raadt aan om 5 keer diep in en uit te ademen, vervolgens geforceerd te hoesten, en dan op je buik te gaan liggen. Finoulst is geen voorstander van het advies. “Zo’n ademtechniek is zelfs niet echt verstandig voor mensen met COVID. Want als je geforceerd gaat hoesten, ga je nog meer virussen verspreiden. Een aantal longartsen heeft dat filmpje bekeken en heeft er sterke bedenkingen bij. Maar het filmpje ging viraal, omdat J.K. Rowling het gedeeld heeft.” “Waarschijnlijk is ze spontaan beter geworden” besluit Finoulst. Anderzijds kunnen bij het herstel ademhalingsoefeningen dit wel bevorderen.

0 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven
Heasaron-Logo-transpartant.png

Heasaron Care | Stationsstraat 77, 3941 Eksel - BE0744907837 - info@heasaron.bewww.heasaron.be

Sterren-Google-Reviews-.png

©2020 - Albondigas webdesign - Voorwaarden - Privacy

  • Facebook

✔ Verzending binnen 24u, gratis vanaf 65€

✔ Levering Benelux

* De situatie rond Covid19 kan voor afwijkingen zorgen.