Let's talk about... Handgel

Desinfecterende handgel was lange tijd quasi een nichemarkt, met vooral afzet in de zorg, voedingsindustrie, schoonheidssector (huidverzorging, tattoo, ...) en aanverwanten. Je had misschien wel ergens een flesje in huis en wanneer je dan op daguitstap ging was je al lang vergeten waar je dat nu weer gelegd had. Was het nu het medicijnenkastje, of bij de reistas of nee... het lag gewoon al in het handschoenkastje in de auto, voor niets suf gezocht.

Het jaar van de handgel

Vandaag is het anders en heeft iedereen er één op zak. 2020 kan je verdiend het jaar van de desinfecterend handgel kronen. Sinds februari beschikbaar in alle maten, geuren en kleuren.

Oei wacht... Ik corrigeer, sinds pakweg juni'20 beschikbaar in alle maten, geuren en kleuren.


Voorheen was er haast 'nul de botte' (Vlaams voor 0,0, nada, noppes, niets, totaal geen) interesse in desinfecterende handgel. Ofwel werkte je in één van bovengenoemde sectoren, ofwel had je bovengemiddeld smetvrees. No way zag je ze overal en er was al zeker geen verplichting. Toen kon je net voor die belangrijke vergadering naar het groot toilet gaan, het laten je handen te wassen omdat je al te laat was en dan de grote baas een hand schudden. Hij ging die hand niet desinfecteren, nee hoor..., hij graaide er doodleuk als eerste mee door de middagbroodjes. Geen haan die er naar kraaide.

Je had toen slechts enkele sector gebonden fabrikanten die dit type desinfecterende hydroalcoholische gel en handalcohol produceerden. Dit volgens de kunst en de opgelegde eisen waaraan handdesinfectie moet voldoen van, niet te min, het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG, BE) en het College voor de Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden (CTGB, NL). Zij verzorgen certificaten, toelatinsnummers en keuringen; overheidsgestuurde controleorganen voor producten voor de gezondheid, zodat niet elke kwiebel er kan indraaien wat hij wil en vervolgens 'goed voor de gezondheid' op een etiket kan drukken, of gezondheidsclaims kan beamen zonder enige controle. In de periode februari-juni werden alle gekeurde handgels gereserveerd voor de zorg en andere risicogroepen/sectoren, zaten we binnen de kortste keren zonder en schoot hier en daar de woekerprijsmachine in gang.

Giga aanbod

De economie zou natuurlijk niet draaien mocht er niet voor elke vraag een aanbod ontstaan, dus wanneer het Covid 19 virus zijn reis rond de wereld begon en het gebruik van desinfecterende handgel met minimaal 70% alcohol flink in de media werd gepromoot, kregen wij er plotsklaps een hoop concullega's bij, de één met een nog straffere bacteriedoder dan de andere (terwijl het over een virus gaat...). De lokale producenten staken een tandje bij en in het werelddeel waar de zon het eerst opkomt ontstonden nieuwe varianten met de nodige creatieve grondstoffen. We hebben er gezien die kleefden als lijm of die rook naar een whisky-boertje na een friet-kebab, alsook de vervallen coco-chanel van oma en of niet te misstaan als slime-speelgoed voor de kids. We zagen er met de meest ronkende namen, verpakkingen, kleuren, parfums, vitaminen, designs, beloftes, enz... maar we zagen er haast geen één met een geldige keuring of ctgb toelating, zelfs niet bij de instanties met het groene kruis waar je dat toch op zijn minst verwacht...

en als het om mijn huid en gezondheid gaat, stel ik dergelijk keurmerk toch voorop.Wat maakt nu een goede desinfecterende handgel?

Een goede desinfecterende handgel, zoals in ons aanbod bijvoorbeeld de Denteck Densept Gel 70%, denkt in de eerste plaats aan jou gezondheid. Hij is helder en bevat zuivere en gekeurde gedenaturaliseerde alcohol (ethanol, isopropylalcohol). Om het huidige coronavirus te verslaan is dat een minimumpercentage van 70%. De alcohol is dus niet consumptie-waardig gemaakt en ruikt daardoor klinisch, scherp en neutraal. Zeker en vast niet richting whisky. Andere ingrediënten zijn chloorhexidine, water en terugvetters zoals glycerine. Deze laatste zijn van belang voor het re-hydrateren van je huid om de uitdroging door alcohol te voorkomen bij veelvuldig gebruik. Dit alles in een perfecte verhouding zodat de handgel snel droogt aan de lucht, voldoende desinfecteert en niet kleeft aan je handen. Je kan dan zorgeloos zonder water je handen kan reinigen en desinfecteren. Verder niets! Een goede desinfecterende handgel is dus volledig vrij van overbodige, mogelijk schadelijke additieven. Daarnaast vermeldt deze desinfecterende handgel op het etiket zijn toelatingsnummer!Wat zijn de risico's?

Je hebt het maar af te lezen van het etiket: super ontvlambaar en oogschade zijn directe risico's. Zit er meer in dan het vermelde alcoholpercentage, stijgen dit risico. Van een ongekeurd etiket weet je maar nooit. Daarnaast is dit een product voor de huid met alcohol, wat dus sowieso de huid uitdroogt. Dan is het van belang dat dergelijke alcohol gel de juiste hydraterende terugvetters bevat zoals glycerine, in een correcte verhouding.

Alle overbodige ingrediënten zijn opsmukkers, terwijl dat totaal irrelevant is in een gezondheidsproduct. Je gemoed wordt er blijer van, je huid en je gezondheid zeker niet. Kleurstoffen, parfums, bewaarmiddelen, synthetische ingrediënten kunnen , zij het op lange termijn, je huid irriteren, allergieën opwekken of zijn kankerverwekkend.


Bij Heasaron Care waken we over de integriteit van onze producten en fabrikanten en bieden we enkel fagg/ctgb gekeurde handdesinfectie aan van hoge en zuivere kwaliteit voor regulier en professioneel gebruik, die we trots verdelen aan de zorg, apothekers, horeca, contactberoepen, onderwijs, overheid, ea.

Je vindt ze in onze webshop.

3 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven
Heasaron-Logo-transpartant.png

Heasaron Care | Stationsstraat 77, 3941 Eksel - BE0744907837 - info@heasaron.bewww.heasaron.be

Sterren-Google-Reviews-.png

©2020 - Albondigas webdesign - Voorwaarden - Privacy

  • Facebook

✔ Verzending binnen 24u, gratis vanaf 65€

✔ Levering Benelux

* De situatie rond Covid19 kan voor afwijkingen zorgen.