Let's talk about... virussen

Wat is nu een virus en hoe kan dat besmetten? Een virus is een submicroscopisch infectieus deeltje dat zich uitsluitend kan vermenigvuldigen in levende cellen (Wikipedia), waardoor alle bekende levensvormen kunnen geïnfecteerd worden. Naast mensen en dieren dus ook planten tot zelfs bacteriën, terwijl dat net die andere ziekmakers zijn. Ze zijn ongeveer 100x kleiner dan bacteriën.


OntdekkingDoor experimenten met tabaksplanten waarbij men geen ziekteverwekker kon vinden op het microscopisch niveau van de bacteriën concludeerde M. Beijerinck dat het een nieuw soort pathogeen moest zijn dat zich kon vermenigvuldigen in levende cellen, niet gekweekt kon worden op een voedingsbodem en veel kleiner en eenvoudiger was dan een bacterie. Hij introduceerde de term virus en is een van de grondleggers voor de virologie.

In 1935 werden zijn conclusies bevestigd toen het tabaksmozaïekvirus werd gekristalliseerd en beschreven. Pas vanaf de elektronenmicroscoop kon men virussen gaan waarnemen.

Een infectie


Nadat een virus een cel binnendringt begint het zich te kopiëren. Waarom het dat doet? Tja... Dat weten we niet. Evenmin waarom ze bestaan, waaruit ze zijn geëvolueerd en of ze wel als levend organisme beschouwd moeten worden of niet. Ze hebben namelijk geen stofwisseling en zijn daarom volledig afhankelijk van hun gastheer. Naast zichzelf kopiëren hebben ze dus dat ander talent: ziektes verwekken. Hierbij zijn er infecties die ons immuunsysteem kan afweren en genezen, maar ook chronische infecties waarbij we dat niet kunnen zoals hiv.

Het is wanneer er schade aan de cellen onstaat door het kopieergedrag van het virus dat er zich ziekteverschijnselen beginnen voordoen.

Bepaalde virussen beperken zich tot één gastheer, andere zijn in staat om over te gaan tussen mens en dier. Voorbeelden van virale infecties zijn verkoudheid en griep, maar ernstiger ook ebola, aids en nu dus Covid-19. Wanneer het virus cellen aanvalt en deze beschadigd of doet afsterven gaat het lichaam over tot een overmatige immuunrespons waardoor lichaamseigen cellen beschadigd raken en koortsachtige symptomen ontstaan. De ziektes zijn besmettelijk omdat de miniscule deeltjes zich verplaatsen in lucht of water en makkelijk ingenomen worden via ademhaling of aanrakingen met het slijmvlies. Daarom is er altijd een reëel risico op het uitbreken van een epi- of pandemie.Genezen en voorkomen


Omdat een virus afhankelijk is van de gastheercellen is het aartsmoeilijk om een geneesmiddel te ontwikkelen dat geen schade toebrengt aan de gastheer zelf.

De meest efficiënte manier om virussen te bestrijden is door middel van vaccinatie en het ontwikkelen van antilichamen zodat je lichaam zich kan afweren, zonder ziekteverschijnselen. Het inzetten van vaccins doet de ziekte- en sterfte gevallen dalen en heeft bepaalde virussen zelfs uitgeroeid. Ze zijn echter virus specifiek en er komen altijd nieuwe virusvarianten bij.Wake up call


Het coronavirus treft de hele wereld. Het duidt het belang van met je gezonde verstand hygiënische maatregelen te nemen en na te leven in een dichtbevolkte maatschappij.

Net zo min dat je wil dat je broodje salmonella bevat, wil je dat er op elke deurklink een virushaard zit. De drastische coronamaatregelen die nu gelden zijn natuurlijk tijdelijk. In het algemeen kan je wel stellen dat basiselementen uit deze maatregelen, zoals goede handhygiëne, een mooie wake-up call kregen en zich niet meer beperken tot pakweg de zorg en horeca.Recente blogposts

Alles weergeven
Heasaron-Logo-transpartant.png

Heasaron Care | Stationsstraat 77, 3941 Eksel - BE0744907837 - info@heasaron.bewww.heasaron.be

Sterren-Google-Reviews-.png

©2020 - Albondigas webdesign - Voorwaarden - Privacy

  • Facebook

✔ Verzending binnen 24u, gratis vanaf 65€

✔ Levering Benelux

* De situatie rond Covid19 kan voor afwijkingen zorgen.